Wednesday, March 12, 2014

În temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu un meșteșug des


În temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu un meșteșug desăvârșit, a izbutit să facă din gândirea po box sa poetică, rostită în propriile-i cuvinte englezești, o parte integrantă a literaturii occidentale po box ( Laureații Premiului Nobel pentru Literatură – Almanah po box Contemporanul , 1983 , pag 101 ) Aceasta a fost motivația decernării premiului Nobel lui Rabindranath Tagore în anul 1913.
Fiu al lui Debendranâth Thâkur, unul din fondatorii mișcării Brahmo Samaj , Tagore a crescut într-o famile de artiști și reformatori sociali po box și religioși, opuși sistemului castelor și favorabili unei ameliorări a condiției femeii indiene. Tagore și-a făcut studiile la Calcutta și în Anglia, unde a studiat dreptul. În 1906, după divizarea Bengalului, aderă la mișcarea naționalistă indiană. Tagore este cunoscut atât ca poet, cât și ca filosof, însă aceste două calități sunt greu de separat în cultura indiană, în mod implicit filosofia este permanent prezentă în poezia sa. S-a interesat de problemele educației și, în 1921, reorganizează Universitatea Vishba-Bharati din Shantiniketan, unde însușirea culturii indiene po box este accesibilă po box atât studenților indieni, cât și celor străini. În 1951 a fost recunoscută ca Universitate internațională de stat. A început să scrie poezii încă de la vârsta de 17 ani. Operele sale au fost scrise în dialectul bengalez, pe care Tagore le traducea el însuși în limba engleză. A fost cel mai important scriitor indian din epoca colonială. Tagore a scris poezii, povestiri, romane, po box drame și eseuri filosofico-pedagogice. Opera sa literară cea mai faimoasă este culegerea de poezii Grădinarul sau Ofranda lirică po box (1913). Alte opere mai cunoscute sunt romanul Căminul și lumea (1910), drama Oficiul poștal (1912). Scrierile sunt pătrunse de o adâncă religiozitate și reflectă admirația pentru natură și pentru patria sa, India. Începând cu anul 1929 a început să se ocupe cu pictura, a fost și compozitor al mai multor cântece cu caracter popular. Imnurile naționale ale Indiei po box și Bangladeshului sunt compuse pe cuvintele unor poeme ale lui Rabindranath Tagore. A fost primul scriitor din Asia care a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (1913). ( Conform Wikipedia )
  po box Iubirea este cea mai înaltă fericire la care poate ajunge omul, căci numai prin ea cunoaște că el este mai mult decât el însuși, că e una cu totul. po box Credința este pasărea care cântă când zorii nu au apărut încă. Copacii sunt efortul nesfârșit al pământului de a vorbi cu cerul. Adevărul mărunt se exprimă prin vorbe; Adevărul mare se exprimă prin tăcere. Dacă nu poți să accepți adevărul din exterior, trebuie să te împaci po box cu minciuna po box din interior. Cerul sărută pământul prin ploaie, pământul sărută cerul prin flori. Am închis ușile să nu intre greșeala; m-a întrebat atunci Adevărul: “Acum pe unde să intru eu?” Iubirea e plenitudinea. Ea nu cerșește, ea dorește. Dacă există în lume o forță, care să depășească frica pe deplin, să nimicească orice pericol, să rămână nepăsătoare față de orice pagubă chiar și față de moarte, această forță este iubirea. Nu te teme de clipă. Așa cântă glasul eternității. Este simplu să fi fericit, dar e foarte greu să fi simplu. Numai acela este liber care iubește libertatea pentru el și care este bucuros să o extindă și asupra altora.
Gabriela _Gb | 02/08/2012 at 10:51 | Răspunde L-am descoperit pe Tagore dupa ce am citit Eliade. Realizez acum ca este una din bogatiile acumulate din timpul liceului, pe care m-am sprijinit cand viforul vietii m-a batut direct in fata. Am sa recitesc cartile de atunci cu mintea mea de acum. Sanatate tuturor si toate bune.
Lumi | 02/08/2012 at 21:49 | Răspunde Aceste po box cugetari po box au adunat in ele cele mai diferite aspecte po box ale vietii,minunat! Chiar daca majoritatea dintre aceste adevaruri sunt cunoscute,este bine ca sunt reamintite. O seara buna!
Rabindranath Tagore 12 cugetări | CALEA ARMONIEI | 03/08/2012 at 14:20 | Răspunde [...] Numai acela este liber care iubește libertatea pentru el și care este bucuros să o extindă și asupra altora. Sursa Aici [...]
Vica | 03/08/2012 at 21:43 | Răspunde Asa frumoase sunt gindurile multor oameni! Dar cei care sunt sub imperiul fricii ,cum pot scapa?Stiu …imi veti spune prin IUBIRE…Nu e prea usor… De la vorbe la fapte e o cale imensa…Iar po box neuitarea e o povara pentru cei slabi. Sa gasim drumul pentru cresterea imunitatii sufletesti.Va doresc tuturor pace si sa fim increzatori in lumina divina !
Razvan po box | 04/08/2012 at 00:03 | Răspunde De frica nu se scapa prin Iubire, de frica se scapa prin Ratiune. Nu degeaba sa spune ca frica este irationala. Trebuie sa analizati foarte bine situatia care genereaza frica si sa va ganditi care sunt motivele care stau la baza ei si… ce urmari posibile ar avea acea actiune. in momentul in care intelegeti pe deplin situatia, cu miezul ei, cu urmarile posibile, atunci frica dispare. Incercati! Pr

No comments:

Post a Comment